Miért, miért, miért? | #2

Jöhet a második rész?? Ha nem láttad volna az első részt, akkor itt megtekintheted: https://tvdsz.blog.hu/2021/02/18/miert_miert_miert_349

A Balatont Magyarország tengerének is szokás nevezni. Nagyon szép hely, a magyar turizmus legnagyobb központja. Ezzel még nem lenne baj, ha minden ember egy kulturált, igényes, környezetére figyelő személy lenne. Sajnos ez nagyon nem így van. Mindennek a legalja, hogy az emberek kihasználják és kizsákmányolják a természetet, hogy aztán a saját kényelmükre használják fel. A nyaralók eldobálják a szemetet, hekket zabálnak, döglenek a parton, és fél centire fekszenek egymás mellett, mint az oroszlánfókák az Északi sarkon. Komolyan, rosszabbak vagyunk, mint az állatok néha. Mi lennénk az okos, kultúrált emberiség, akik irányítják a világot?? Sajnálom a Földet, hogy el kell viselnie minket.
Komolyra fordítva a szót. Sok dolog igaz a fenti bekezdésben, de azért meg lehet fogalmazni ezt másképpen is. Aki nagyon igényes egy fogalmazás nyelvi eszményére, az felejtse el, és folytassa innen az olvasást. 

Igazából, ez egy nagyon sarkított nézőpont persze, nem lehet általánosítani mindenkire. Itt és most bocsánatot is kérünk azoktól, akik a nyaralóknak nem ebbe a csoportjába tartoznak.

Sokat segítene, ha mindenki saját magában kezdené meg a változást, nem pedig mindig másokra mutogatna. Itt kezdődik a dolog, hogy akkor mi van velem, most én is másokra mutogatok. Az a jó hírem van, hogy én nem járok a Balatonra nyaralni, mivel utálom pont azokat a dolgokat amiket fentebb egy kicsit (nagyon) ironikusan megfogalmaztam. A változás az soha nem globálisan indul meg, hanem egyéneknél kezdődik. A probléma mindig ott kezdődik, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy: “Én miért tegyem ezt meg, ha B nem teszi meg.” vagy “Elkezdem én is, ha A elkezdi.” Viszont ezzel a hozzáállással soha nem fogunk tudni előbbre jutni.

De mit tudunk mi tenni? A világot nem tudjuk megváltoztatni, de sajnos sokszor még a saját környezetünket sem. Nem akarunk mi okoskodni, megosztjuk ezeket a gondolatokat, próbáljuk gondolkodásra sarkallni az embereket, de innentől már nem rajtunk múlik a dolog. Mindenkinek a maga részét kell megtennie a változás érdekében. Reméljük, hogy legalább a korosztályunkat el tudjuk érni ezekkel a gondolatokkal.

De vannak pozitív példák is, nem akarunk folyamatosan negatívak lenni. A Kis-Balaton például gyönyörű. Az állatvilág megőrzése érdekében sokat tesznek a dolgozók, és rendkívül vigyáznak az ott lévő értékekre. Alapvetően azok mennek oda, akiket az élővilág érdekel, mivel fürdeni nem lehet.

Van egyféle középút, ami a Velencei-tónál jelenik meg. Van olyan része, ahol a természetvédelem a hangsúlyosabb, és vannak kiépített strandok is. Szerintem egy ilyen egyensúly felé is lehetne törekedni, talán idővel ezt a téma iránt cselekvőképesebb emberek is felismerik. Lehet, hogy nem ez a jó irány, de reméljük, hogy megtalálják majd és arra az irányba fognak tovább haladni.

Ez egy sarkított vélemény és igazából, csak egy szempontból néztük meg, a célunk az volt, hogy elgondolkoztasson a témán.

Köszönjük, hogy végigolvastad a cikkünket.További szép napot!

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8816438692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása