Miért, miért, miért? | #1

   Sokszor elgondolkodtunk a barátaimmal keserű sorsunkon, hogy miért egy jelenleg sok kérdésben érdemi változásra képtelen helyre kellett megszületnünk. Igazán nem akarunk politizálni, és a politikai hovatartozása miatt sem szeretnénk senkit megbántani. Ezért most párttól, kormánytól függetlenül, objektíven összeszedtünk pár dolgot, ami szerintünk előrelendítené hazánk gazdaságát, az emberek hozzáállását a magyarországi viszonyokhoz, ezzel kapcsolatban fogjuk fejtegetni a gondolatainkat.

   A szemetelés alapvetően a mi hibánk, hogy ilyen igénytelenek vagyunk saját magunkkal és a környezetünkkel szemben. Ugyanakkor, a közterületeken tényleg lehetne több kuka, és szelektív gyűjtőhelyek is. (Az pedig már senkinek sem felelőssége, ha valaki egy szemetes mellett nem képes beledobni a koszos papírzsebkendőt, egyedül azé az igénytelen emberé.) Erre irányulnak is kezdeményezések, például hogy hivatalosan le lehet helyezni időszakonként nagyobb mennyiségű hulladékot a saját környék, falu közelében lévő telephelyen. De ez a lehetőség nincs megfelelően kommunikálva, így sokan nem is hallanak róla.

   Nincs elérhető leírás.  
    Ezért azt tartják megoldásnak, hogy egy erdő melletti útszakaszon teszik ki a szemetüket, sokszor az amúgy lebomló zöldhulladékot is zacskóban teszik ki az erdő szélére, de ennyi erővel bárhova letehette volna, úgyse bomlana el. Vagy sokkal egyszerűbb kidobni az autóból menet közben a szemetet, ez viszont már arról szól, hogy rosszak a kulturális minták evvel kapcsolatban.

   A pedagógusbér kérdése sok tanárnak fájó pont. Igen, a nagyszerű pedagógusok hazánkban nincsenek megbecsülve, fizetésük a minimálbérhez közelít, sokszor egy tanulatlan munkás többet keres náluk. A bérüket még évekkel ezelőtt rögzítették egy összeghez, ami már akkor is elavult volt, és azóta egyre közelebb kerül a minimálbérhez. Egy statisztika szerint a magyar tanárok 30-40%-kal kevesebbet keresnek a többi diplomásnál.

   Az egyik legújabb adat szerint az egyetemi tanársegédek átlagosan 800 forintot keresnek óránként. Ennél még én is többet keresnék diákmunkásként a Tesco-ban. Ez elborzasztó dolog. Az oktatók bérét legutóbb 2018. körül emelték meg, de ennek hatása ma már a forint folyamatos romlása miatt sem érezhető. Pedig a tanárhiány nagyon nagy, sok helyen már csak nyugdíjas emberek tanítanak. A korosztály folyamatosan idősödik, az oktatóknak csak 10%-a 30 év alatti, és 40%-a 50 év fölötti. 

   Például a NAT-ba sincs beleszólásuk, pedig, diák szemmel nem ártana egy-két hozzáértő emberrel kidolgozni az alaptantervet, mert elég katasztrofális lett. És olyan tanárokkal kéne együtt dolgozni, akik valóban tanítanak is, és tisztában vannak a mai oktatási rendszer állapotával és a gyerekek átlagos teljesítőképességével.

   Órákon nem tudnak semmit kellő alapossággal megtanítani, mert 4 éves anyagot le kell nyomniuk 2 év alatt a gyerekek torkán. (Nem minden esetben, de több tantárgy tanításánál is ilyen tempót kell alkalmazni.) Az oktatási rendszer folyamatosan stressz alatt tartja a gyerekeket, mert bár a tehetséggondozás a 0-hoz közelít, a tanulóktól mégis sokszor 110%-ot várnak el (ez a mi sulinkra nem igaz, a tanárok nagyon empatikusak, bár az idei NAT negatív hatásai nagyon is rányomták bélyegüket az idei tanévre).

 

Mindenkinek köszönjük, hogy a mi szegényes próbálkozásainkra szánjátok az időtöket, minden tekintetben próbálunk fejlődni.
Hamarosan jön a folytatása, addig is további szép napot!

-----------------------------------------------------------
források:
https://hvg.hu/gazdasag/20200911_pedagogusber_tanari_fizetes_tanarok_pedagogusok_oecd
https://hvg.hu/elet/20210211_egyetemi_tanarseged_fizetes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1016430736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása