Hogyan éld túl a home office-t

            Ebben az évben már másodszorra vagyunk négy fal közé zárva. Életünk homo fisszként elég unalmas vagy magányos, vagy ki hogy érzi. Nekem például nagyon hiányoznak az osztálytársaim, gondolom, mindenki így van ezzel (kivéve talán egy-két tipikus magányos farkast). A karantén időszakában sok hibát fedeztünk fel magunkban a tanuláshoz, vagy fontos  dolgokhoz való hozzáállásunkban.

            Az első napokban felszabadultabbnak éreztük magunkat, hogy nincsen alapvető felügyelet, simán lehet puskázni, úgymond nem vagyunk rákényszerítve a tanulásra. Azonban nem nagyon találkozunk senkivel, a családtagjainkon kívül, és hamarosan eléggé egyedül érezhetjük magunkat a világ vad forgatagában. Ezért fontos, hogy ha személyesen nem is tudunk találkozni, legalább például videochaten tartsuk a kapcsolatot a barátainkkal.

            Mivel a suliba való utazás kiesik, (számomra legalábbis) a napok összefolynak, sokszor azt se tudom, hányadika van. Viszont ez még nem olyan nagy probléma, de nincsenek meg a megszokott határok a suli és a lazítás között, összemosódik a kettő, és elkezd romlani mindennek a minősége. A pihenés se annyira pihentető, és a munkának sincs meg az a gyümölcse. Mindez pedig több időnkbe is kerül. Pedig elvileg ebből a drága dologból most még többnek is kéne lenni. És persze ezt a szülők se értik. Az nagyon idegesítő, ha matekóra közepén odajön az anyukám, hogy oké, ma úgyis itthon vagy, csináld meg ezt meg ezt, és segíts az öcsédnek a tanulásban. (Aminél nincs fárasztóbb dolog a világon.) A szülők dolgára nézve nem tudunk megoldást, de a többire vannak ötleteink. Az a fontos, hogy szigorúak legyünk magunkkal. Mi például meghatároztuk magunknak, hogy meddig tanulunk, mikor írjuk a leckét, mikor pihenünk, és ezeket a magunk szabta korlátokat (eddig) becsületesen betartottuk. Így sokkal jobban be tudtuk osztani a napunkat, és több mindenre maradt időnk.

            Harmadik nehézség a karanténban az egészséges étkezés szabályainak a betartása, és a mozgás. A suliban alapvetően nem tudunk elkezdeni nasizni az óra alatt, most akár gond nélkül megtehetjük. A tanárok elvárják a likeokat már óra előtt 5 perccel, vagy pedig több ideig tartják a tanórát, hiszen otthon csengő sincsen, még akkor se, ha az nekik szólna. Így egy 15 perces szünetben nincs nagyon idő se a reggelizésre, se az ebédre. Ezért hajlamosabbak vagyunk semmiségeket bekapni a két óra közti 10 percben, hogy ne dőljünk le a székről. Ennek a másik véglete, amikor valaki nem érzi bűnnek azt, ha óra közben eszik, de ez is át tud menni egy folyamatos zabálásba, ami a tudomány jelenlegi állása szerint nem túlságosan egészséges az emberi szervezet szempontjából nézve.

            A testmozgás hiánya még egy alapvető probléma,  amit a bezártság okoz. Sokszor hiába a tesitanárok gondoskodó ösztönzése, sokan nem nagyon mozgatják meg tagjaikat, amikor nem muszáj. Pedig, mint tudjuk, a sok görnyedés, ülés, stb., okozhat hát- és derékfájást, rossz közérzetet. Sokszor az is elég, hogy ha van pár percünk, felállunk, sétálunk egy kicsit a szobában, lemegyünk a földszintre. Vagy segít, hogy ha célokat, sportolási tevékenységeknek véghezvitelét tűzöd ki magad elé, amit teljesíteni akarsz, és ezt megosztod apukáddal, megkérve, hogy innentől kezdve egy nap addig ne hagyjon békén, amíg a kitűzött kvótát nem teljesítetted. Ez a mi esetünkben hasznos szokott lenni. Mindemellett vannak különböző alkalmazások, közösségi oldalak, amik szintén segítenek, hogy mire vége van a vészhelyzetnek, ne önmagunk árnyékaként bolyongjunk a nagyvilágban. Ráadásul az edzés, akármilyen furán hangzik, hasznos a kikapcsolódásban, és kitisztítja az agyat a fölösleges dologtól, de még számos jótékony hatást említhetnénk.

            Végezetül nem nagyon ajánljuk a tanulás csökkentését, a puskázást, a beadandók meg nem csinálását, mert amikor a feje tetejére borult élet újra visszatér a rendes kerékvágásba, ezeknek a lazaságoknak meglesznek a hatásai, magyarán szólva visszanyal a fagyi… Ezenkívül kiváló alkalom ez az időszak a rosszabb jegyek feljavítására, a lemaradások behozására, vagy akár arra, hogy egy tantárgyból elhúzz a többiektől.

 

Mindenkinek sok sikert kívánunk a továbbiakhoz, és biztatunk titeket az aktív életre, hogy együtt jobbá tehessük a világot!!

------------------------------

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=xqjJp5RI3wI

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8516304136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása